Cap a una agenda d’investigació sobre el 15M des d’una perspectiva urbana

Des de fa un any, el moviment del 15M ha desconcertat a investigadors, periodistes i polítics. Ignorat i desligitimat per bona part de la premsa i la classe política, i analitzat amb entusiasme per una part dels investigadors urbans que han (hem) format part del mateix moviment, el 15M ha estat ‘normalitzat’ dins la societat espanyola com un moviment més que reprèn el seu interès quan una convocatòria assenyalada aconsegueix aplegar una quantitat rellevant de persones.

Voldria esbossar, aquí, una possible agenda d’investigació sobre l’impacte d’aquest moviment en la vida de les ciutats, centrant-me específicament en la meva ciutat (Barcelona). No es tracta, per tant, d’analitzar l’impacte polític directe del moviment, o no tan sols això, sinó com i en quina mesura està modificant la vida social dels barris.

  • Més enllà de la capacitat d’organització política que tingui el 15M, en quina mesura està transformant la vida social als barris?
  •  Quin tipus de persones formen aquest col·lectiu?
  • Trobem diferències significatives pel que fa a la composició social demandes etc. en les diferents assemblees?
  • Quin impacte està tenint sobre la ciutat en sí mateixa? Com s’articula la relació entre el 15M i la resta del moviment associatiu i veïnal?

Al llarg de recerques anteriors, bàsicament la tesi doctoral, m’ha quedat clar  que per entendre la vida social d’un territori, ja sigui un barri, una ciutat o una comarca, cal parar atenció al seu recorregut històric, que influeix en les formes d’interacció entre actors i la seva capacitat de trabar aliances. Pel que fa a Barcelona, sovint s’ha considerat que és una ciutat de barris, donat les seves múltiples centralitats i la organització localitzada dels seus moviments associatius. Caldria analitzar com encaixa l’assemblearisme del moviment en la tradició associativa de la ciutat, i si es pot traçar, com s’ha fet a grosso modo, una continuitat entre la lògica llibertaria que va germinar i madurar a Barcelona fins l’any 1939 i la nova lògica assemblearia.

Si algú s’hi anima, es podria (podriem) posar en marxa una receca col·laborativa ‘de codi obert’ sobre el tema.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s