gvSIG per a dummies (II)

L’abril passat vaig començar un curset de gvSIG per a dummies que no havia trobat continuació.  En la primera sessió vam veure com carregar mapes al programa, pas fonamental per a poder treballar després editant-los. Avui veure com treballar amb les unitats que ens ofereix el mapa i com introduir dades. Som-hi!

En primer lloc recordeu que quan obriu el programa teniu el gestor de projectes on trobeu la versió vistes, taules i mapes.  A vistes és on treballem principalment. Seleccioneu una capa del vostre mapa (per exemple les comarques) fent clic sobre la capa en qüestió al menú de l’esquerra i després cliqueu amb el botó de la dreta del vostre ratolí sobre la capa. Allà trobareu la opció “propietats”.

Un cop obert el menú de propietats trobeu dues pestanyes: “general” i “simbologia”. A la opció de simbologia podem triar els colors que posem a cada unitat (en el nostre cas les comarques) i el criteri per a assignar aquests colors.

Primer farem una operació senzilla que és pintar les comarques una de cada color. Al menú trobem la opció símbol únic, que vé marcada per defecte. En l’exemple el símbol únic té el color groc. També trobem l’opció valors únics, la d’intervals i la d’etiquetats. De moment farem servir la opció “valors únics”.  Quan triem aquesta opció hem de triar un camp de classificació per als valors. Per defecte ens sortirà escollit el primer camp dels atributs de la capa. En el cas de l’exemple escollim el camp “comarca” que recull un codi numèric per a cada comarca. Escollim “afegir tots” i el programa afegirà un color per a cada codi. Un cop fet això escollim “aplicar” i el mapa ens quedarà pintat. A través d’aquest menú també podem canviar els colors.

El més interessant, però, és utilitzar atributs de la capa que no siguin qualitatius sinó quantitatius. Però, com podem treballar i consultar els atributs de cada capa? A la barra d’eines del menú vista trobem una icona en forma de taula (la setena icona que apareix a la imatge de sota començant per la dreta).

Si la cliquem, obtenim la informació en dades que té aquesta capa. En el nostre cas inclou un codi numèric, el nom de la comarca, la capital i la superfície.

El que és més interessant és que podem afegir informació a aquesta taula i conseqüentment, plasmar-la gràficament al mapa a través de treballar amb la simbologia. Desgraciadament el procés no és senzill i és de les parts menys intuitives del gvSIG. En contra del que sembla lògic, les taules no es poden ampliar des del mateix programa sinó que cal enllaçar-les amb taules que elaborarem amb programes de bases de dades. El més útil és el d’openoffice perquè admet el format .dbf que és amb el que haurem de treballar. Però tot això ho explicaré en la propera sessió. De moment us deixo un exemple del que es pot fer. Al mapa de sota trobareu la importància de la ocupació industrial al Vallès Occidental per municipis, del vermell clar (poca importància) al lila fosc (molta importància).

Bé, espero haver estat d’alguna utilitat. Prometo que per la tercera part no tardaré nou mesos…

PS: Just després de preparar aquest apunt he trobat una nova versió del programa que permet més opcions. Les repassarem al proper apunt.

5 Comments

  1. Gràcies Marc, espero ansiosa el proper. No recordo com fer per introduir més informació, se que no era complicat però donava molts problemes (al menys a mi em va costar unes bones hores fer-ho anar). Si no tens temps de fer el següent post a veure si quedem i m’ho expliques aviat, he de tornar a fer els mapes de la tesi ben aviat i no se ni per on començar!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s