III Jornades de Ciutats Creatives: Algunes conclusions

Aquest dijous i divendres passats van tenir lloc les III Jornades de ciutats creatives a Zaragoza, organitzades per la fundació Kreanta i amb el títol “El impacto de la cultura en el territorio y la economía de las ciudades”. Les jornades van estar plenes de ponències interessants. Alguna espero fer-ne menció aviat en un post específic. A continuació poso 8 grans conclusions que he tret de les jornades, bàsicament partint de les aportacions de l’economista  Xavier Greffe i del geògraf  Allen J. Scott, ambdós experts en industries culturals i ciutats:

 

  1. Parlar de “ciutats creatives” és redundant. Les ciutats són, per definició, els llocs on es generen interaccions, innovació i noves idees.
  2. S’ha considerat que la creativitat era conseqüència de l’existència d’atmosferes culturals. En conseqüència les ciutats han creat grans equipaments culturals per a fomentar aquestes atmòsferes. No obstant, els equipaments culturals són un resultat de l’existència d’atmosferes culturals i no agents causants.
  3. Cal certa igualtat social per tal d’aconseguir un entorn on qualsevol pugui tenir i disseminar les seves idees.
  4. Cal fomentar la cultura de projectes, és a dir la idea que qualsevol persona pot formar part d’una comunitat que s’associï per solucionar un problema.
  5. La creativitat vé de la transgressió i la mescla cultural. Les minories són molt més creatives en temes d’emprenedoria que la població autòctona.
  6. Cal entendre la creativitat com un procés social arrelat en l’espai i el temps i preguntar-se quines són les condicions socials que produeixen formes específiques de creativitat que apareixen en un lloc i moment determinats.
  7. Més que una classe creativa, hi ha una nova classe servil generada per l’economia cognitiva i del coneixement
  8. Més que parlar d’atraure “talent” s’hauria de parlar de capital humà de diferents tipus, i plantejar-se quines oportunitats pot aprofitar cada tipus de capital humà.

Bonus: Aquí podeu veure una notícia de l’esdeveniment on l’equip del CRIT surt entre el públic. Per als que em coneixeu, on és Wally?

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s