Les meves 4 raons per a la vaga general

A aquestes alçades de la pel·lícula,  ja s’han publicat molts arguments a favor i en contra de la vaga general de demà. Tot i que una mica tard, aquí van les meves, intentant obviar (les assumeixo quasi totes) les que ja he llegit a d’altres llocs i que es centren en el contingut de la reforma laboral en sí.

La meva principal raó per fer vaga general és l’engany al qual estem sotmesos des de fa anys en aquest país.  Tenim un model productiu basat en la baixa productivitat i el curt termini amb alaguns sectors estrella, com el de la construcció. En general, l’empresariat espanyol mai s’ha preocupat de millorar aquesta productivitat, ni d’innovar, ni de buscar activitats econòmiques amb futur, ni d’apostar pel capital humà. A cada crisi econòmica, lligada sovint a la caiguda del sector de la construcció,  li ha seguit un intent de reforma laboral que apostava per flexibilitzar el mercat de treball (1988, 1994, 2002, i l’actual, entre d’altres) amb la promesa que després de la reforma s’acabaria amb els índex d’atur tan elevats d’Espanya. Cap reforma ha servit per a aquest objectiu. Seguim amb un atur d’entre el 10 i el 20 per cent depenent de la cojuntura econòmica. Sí que han servit, en canvi, per tenir una taxa d’atur juvenil del 40 per cent i la taxa de temporalitat més alta d’Europa (sobre el 30 %)

La meva segona raó és que els sindicats, atacats tant des de la dreta (per ser sindicats)  com des de l’esquerra (per ser part de l’estrucutra), són la garantia última del manteniment de l’estat del benestar. Qui el pot defensar al parlament? El partit socialista que té el mateix programa econòmic del PP i que va a Wall Street a passar comptes abans que anar al parlament? La dreta sap aquesta realitat i per això espera pacient el fracàs de la vaga. No és res nou, ja ho va fer Tatcher al Regne Unit als anys vuitanta. I no, no vull viure en una societat com l’anglesa (més sobre això un altre dia).

En tercer lloc, posar de relleu que és indignant, per no dir insultant, que el tema central de la vaga sigui el dret a treballar quan en moltes empreses d’aquest país s’incompleixen sistemàticament els convenis col·lectius (especialment a les petites) i es vulneren els drets dels treballadors a diari. Jo mateix he treballat amb contractes de 4 hores i fent-ne vuit, o com a fals autònom pagant-me jo mateix la seguretat social. Gràcies senyors, però no es preocupin pel meu dret a treballar demà, preocupin-se pel meu dret a fer-ho en condicions dignes tot l’any.

La meva darrera raó és que almenys tindrem la satisfacció de saber que  és una causa justa. Quan en el futur la gent es queixi de la seva precarietat o de que els han despatxat per quatre duros, els qui demà farem vaga podrem dir que vam intentar evitar-ho.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s