Ciutats Post-Socialistes: Budapest

Com a traca final del projecte ACRE, hem fet una curta estada a Budapest per preparar el segon llibre sobre el projecte que es titularà managing creative cities. Per cert, el primer que vam elaborar, Making creative cities, ja està publicat i podeu saber-ne més clicant aquí.

Aquesta tarda hem tingut temps de fer una visita guiada per la ciutat. Com a part de l’antic imperi austro-húngar, Budapest és una ciutat post-socialista atípica, o almenys diferent de les altres que hem visitat amb el projecte (Poznan, Riga, i Sofia). La ciutat va créixer molt durant el segle dinou i va ser ampliada en aquest període seguint el model de París i Londres.  Per aquesta raó l’arquitectura soviètica es troba només a la perifèria de la ciutat i no caracteritza al centre, tot i que hi ha alguns edificis que es poden qualificar sense problemes de “soviètics”.

Privatització

En visitar el castell de la ciutat el nostre guia de luxe, Zoltan Kovacs, geògraf de la universitat d’ Szeged, ens ha explicat com es va donar el procés de privatització del sòl a la ciutat: allà on no hi havia hagut intervenció en els darrers trenta anys el sòl es taxava a un 15 per cent del preu de mercat. Si es pagava en metàl·lic, hi havia un 40 % de descompte sobre el preu ja rebaixat. Un cop el propietari s’havia fet amb el terreny, podia vendre’l a preu de mercat. Unes poques cases van quedar exemptes d’aquesta privatització: les properes a l’àrea del castell, que es van preservar per motius paissatgístics. Avui dia els habitants d’aquestes cases estan duent a terme protestes per a la privatització.

Gentrificació

També hem visitat un barri de classe baixa i de majoria gitana. Ens han explicat com aquest barri s’estava transformant a base de pagar indemnitzacions a la població gitana per abandonar les seves llars de protecció ofical i marxar a viure al camp. Les noves construccions no preserven res del barri anterior, donant-se una transformació radical amb molt poca personalitat (de fet, podria estar a qualsevol ciutat i recordava a certes zones del 22@ o a l’àrea del Gran Canal de Dublín).  Les fotos de sota mostren la transformació del barri. De fet són fetes des del mateix punt, una mirant en una direcció del carrer i l’altra mirant en direcció oposada.

El barri renovat

El que queda de l'antic barri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s