La tesi com a procés artesanal

En els darrers mesos he atabalat al meu entorn proper amb la idea que han de llegir el llibre de Richard Sennett El Artesano (editorial Anagrama). Sennett explora els elements que constitueixen l’artesania, que defineix com “l’habilitat d fer les coses bé”. El que defineix l’artesà és l’amor per les coses ben fetes,  l’adquisició d’habilitats per a aconseguir fer-les ben fetes i l’afany de superació per a fer-les cada cop millor. Sennett presenta múltiples casos d’artesans, des de la comunitat de linux, que treballa per generar software lliure fins als músics, passant pels científics.

Fer una tesi també és un procés artesanal. A principis d’estiu vaig entregar uns capítols de la tesi convençut que estaven força bé, però vaig rebre comentaris negatius de la meva tutora. El meu convenciment de que estaven bé venia de que els havia escrit en moments d’inspiració, construint un model d’anàlisi per a la resta de la tesi que em semblava potent. Però, seguint a Sennett, vaig confondre l’artesania amb l’art. La inspiració no serveix de res sense l’hàbit i la rutina repetida. Igual que el músic assaja fins a aconseguir la nota perfecta, cal revisar els textos frase per frase per comprovar que estem dient el que realment pretenem, que les referències bibliogràfiques s’ajusten al tema i que estem fent un discurs original. Vist des d’aquest punt de vista, re-escriure i tornar a començar pot ser gratificant.  Les revisions amb el tutor o tutora és el procés d’adquirir un coneixement tàcit, el “know-how” que no aprendrem a cap llibre ni manual. La recerca i l’elaboració de la tesi, per tant, és artesania (a diferència d’escriure un llibre que pot ser un procés de caràcter artístic).

La descripció de Sennett serveix per un gran ventall de feines de l’economia cognitivo-cultural. Feu la prova amb la vostra professió i molt possiblement us encaixi. És part del canvi de la producció massiva indiferenciada a la producció flexible amb valor afegit. Una altra cosa és que les estructures productives ens obliguin a fer producció indusrial i no permetin que fem la feina ben feta com ens agradaria. D’aquí vénen moltes frustracions.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s