Recursos per a la investigació transnacional

Un dels problemes que ens trobem a l’hora de fer recerca en sociologia és la necessitat d’obtenir dades i la comparabilitat entre dades. Això és especialment cert quan treballem comparant diferents contextos nacionals, ja sigui comparant països, regions o ciutats. No obstant, existeixen bases de dades que ens poden ajudar. M’agradaria comentar-vos en tres:

 • Urban Audit A partir de dades recollides expressament , permet comparar dades estadístiques de 321 ciutats de la UE i 36 més de Turquia, Suïssa i Noruega. Inclou una fitxa per a cada ciutat, permet comparar-les i ordenar-les per rangs. Les estadístiques que inclou s’agrupen en demogràfiques, socials, econòmiques, d’educació, medi ambient i transport. Per a Espanya s’inclouen les 25 ciutats més grans. També dóna la opció d’analitzar les dades d’àrees metropolitanes. És summament interessant encara que l’aspecte gràfic del web és bastant lamentable.
 • Earth Policy Institute Database: Recull dades relacionades amb el medi ambient. La seva font és la divisió de població de les Nacions Unides, però també inclou dades elaborades a partir de les dades bàsiques. Les dades estan agrupades en dades de població, de sistemes naturals, de clima, d’economia i d’alimentació.  Es poden descarregar les dades en excel. La base de dades està vinculada al conjunt de l’Institut que està impulsat i dirigit per Lester R. Brown i que va orientat a fomentar una economia al servei del planeta.


 • Google public data explorer: Forma part de google labs. Es tracta d’un sistema de visualització de diferents dades socials i econòmiques de fonts com Eurostat o el Banc Mundial. Permet una gran versatilitat en l’ús de les dades i en com es presenten, i es pot pujar en una pàgina web. Per exemple podem mostrar un gràfic dinàmic sobre l’evolució de l’esperança de vida als diferents països al llarg dels anys, i veure com aquells que han entrat en guerra pateixen un retrocés. Té un valor didàctic molt important (Gràcies Anna per l’enllaç!).

  

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s