gvSIG per a dummies (I)

Fa un temps vaig fer una entrada en referència al programa gvSIG, amb el qual havia creat alguns mapes. A continuació incloc una mini guia per qui vulgui treballar amb el programa.

El primer pas és fer-se amb el programa a la web de la Generalitat Valenciana (com haureu deduït astutament, el gv vé d’aquí). El podeu decarregar aquí la versió pc. En un altre post vaig posar on descarregar-se la versió mac.

Un cop instal·lat el programa l’obrim i ens trobem un gestor de projectes amb tres categories: vista, taula i mapa. A Vista és on treballarem amb les dades cartogràfiques i construirem el mapa. A Taula treballarem amb les dades estardístiques o sobre el territori i a mapa tindrem els mapes muntats amb la seva llegenda i llestos per exportar.

Comencem creant una vista nova clicant a “nou” i l’obrim. Un cop la vista oberta ens surt una pantalla en blanc. És perquè hi hem de carregar la informació cartogràfica. El programa admet molts formats, jo treballo en SHP. Podeu descarregar mapes de Catalunya a la web de l’institut Cartogràfic, previa inscripció gratuïta. Aquí trobareu varies escales amb les que podeu treballar. Recordeu descarregar en format shp. Guardeu aquests fitxers en un lloc on no s’hagin de moure (per exemple la carpeta mapa catalunya on guardareu la feina).

Un cop tingueu els shp carregueu-los clicant al botonet on surten dues capes sobreposades i un signe + i que està després del disquet.

Trieu les capes shp que desitgeu carregar (totes les que se us han baixat quan heu clicat un mapa de Catalunya del link que he posat abans).

Un cop carregades les capes, tindreu un llistat de capes del mapa de Catalunya. Cada capa representa un àmbit geogràfic: Catalunya, províncies, comarques i municipis. També hi ha capes de límits i capes amb els noms de províncies, comarques i municipis

Com que damunt de tot hi ha la capa Catalunya, no veiem la resta. Les capes es poden desactivar a través del menú de l’esquerra que és el menú a través del que es treballa amb les capes, es va d’una capa a l’altra, es canvien els colors, es posen etiquetes etc. Veurem més en un post proper, espero.

8 Comments

 1. Moltíssimes gràcies!! M’aniran super bé tenir els teus post de repàs ara que he de tornar a fer mapes. GvSig és una passada… però s’oblida igual de ràpid que s’aprèn 🙂

  Reply

 2. Un tutorial molt interessant. Espero amb molt d’interès la continuació. Ens ensenyaràs a crear un mapa de Catalunya a partir de dades en excel? És a dir podriem crear un mapa amb la taxa d’atur de Catalunya per comarques, per exemple? Com més atur hi hagi més intens serà el color de la comarca. No se si m’explico. Moltes gràcies per avançat!

  Reply

 3. Estic esperant este segon post… tinc moltes ganes de tindre temps un dia per fer mapessssss…. moltes ganes 🙂 Altra gent utilitza Miramon, que és de l’Autònoma, no? No sé si s’ha de pagar…

  Reply

 4. En el proper mirarem d’introduir dades a través d’excel… a veure quan trobo temps per escriure’l. Espero que al juny trobi un forat! No sé res de Miramón, a part d’alguna crítica del professor que em va donar a mi el curs… jo ja estic enmerdat en gvSIG i en aquest seguiré de moment…

  Reply

 5. […] L’abril passat vaig començar un curset de gvSIG per a dummies que no havia trobat continuació.  En la primera sessió vam veure com carregar mapes al programa, pas fonamental per a poder treballar després editant-los. Avui veure com treballar amb les unitats que ens ofereix el mapa i com introduir dades. Som-hi! […]

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s