Cerdà i la Barcelona del futur

Aquest any es celebra el 150è aniversari de l’aprovació del pla Cerdà i s’han obert múltiples exposicions en relació al pla i a la figura de l’enyinyer. A l’exposició Cerdà i la Barcelona del futur es pot veure una bona aproximació al pla cerdà des d’un punt de vista urbanístic i arquitectònic. L’exposició fa referència a les possibilitats que ha brindat el pla per al desenvolupament de la ciutat al llarg d’aquests 150 anys. Tot i que és força interessant (especialment fer la visita guiada), l’exposició descuida elements sociològics importants com les raons (bàsicament econòmiques però també culturals i d’identitat de classe) que van pervertir el conjunt del pla. Suposo que tots aquests elements quedaran millor reflectits a l’exposició del museu d’història que s’inaugura la setmana vinent Cerdà i Barcelona, la primera metròpoli.

El Pla Cerdà era un projecte de socialisme utòpic que preveia per a cada barri un conjunt d’equipaments i serveis així com diferents tipologies d’habitatge que permetessin a les diferents classes socials compartir el barri i l’espai públic. El model que en va sortir, però, va ser el d’una ciutat burgesa amb una forta segregació espacial, amb un barri obrer a la zona est de la ciutat on es concentraven les fàbriques i un barri burgès al voltant del Passeig de Gràcia.

Per últim fer esment al fet que com a ciutat, hem tardat 150 anys en reivindicar la figura de Cerdà, que va ser denostat durant molts anys, sobretot perquè representava el pla que venia de Madrid i no era la voluntat local. Tanmateix, gran part de l’èxit de la ciutat es deu als encerts de Cerdà en la planificació de l’eixample, i per mi, grans errors es deuen a no seguir la seva idea original. Un exemple el tenim en el gran parc que Cerdà projectava a l’Est de la ciutat, que no es va arribar a fer mai. Aquest gran parc, emplaçat entre els actuals forum i gran via, és irrealitzable avui dia, però es podria haver aprofitat la superfície del Fòrum de les cultures per a fer-ne un de dimensions reduïdes en comptes de la pista de ciment sense usos en que s’ha convertit el recinte del Fòrum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s