L’economia creativa i del coneixement, més fàcil de mesurar

logoINERecentment l’INE ha posat en marxa la revisió del sistema CNAE, o Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques. Per a l’estudi de l’economia del coneixement, és un fet molt important. EL CNAE és el sistema estadístic de classificar les empreses segons la seva activitat, de forma que serveix, per exemple, per veure entre d’altres coses quins sectors es desenvolupen i quins declinen en termes de nombre d’empreses. Si l’anterior CNAE recollia les activitats des d’una perspectiva industrial, el nou sistema té en compte l’aparició de noves activitats lligades a l’economia del coneixement i a la creativitat

Per posar-vos un exemple, si anteriorment voliem obtenir estadístiques sobre les empreses de telecomunicacions, teniem una sola categoria que agrupava al conjunt d’aquestes empreses, des de Telefonica a la petita botiga d’instal·ladors d’antenes parabòliques. A més, l’activitat estava conjuntament amb correus. Per tant, quan deiem que a una ciutat hi havia més de X empreses de telecoumincacions, la dada podia ser més que dubtosa. Amb el canvi, es segmenta l’activitat en diferents tipus de comunicació (cable, inalàmbrica, satèl·lit, i d’altres) i es separa la instal·lació com una activitat comercial a part. Igualment, també es contempla la producció de continguts de telecomunicacions de forma independent. La nova classificació pretén així captar totes les activitats econòmiques contemporànies, intentant cobrir el buit que anunciava Castells quan deia que medim la societat del coneixement amb eines de la societat industrial. En l’elaboració del projecte ACRE ens hem trobat constantment amb aquest problema a l’hora d’avaluar l’avenç de l’economia creativa i del coneixement a Barcelona.

Per cert que en un acte d’estupidesa, la Generalitat ha “adaptat” el codi (o sigui l’ha traduït) i l i ha posat el nom de CCAE (Classificació Catalana d’Activitats Econòmiques. Molt bé lo de traduïr-lo, altament estúpid lo de dir-li adaptació i codi català quan és exactament igual al de la resta de l’Estat (ho podeu comprobar aquí) i de fet, a la resta d’Europa (on es diu NACE, els podeu veure aquí). A més, pel que sembla a l’Idescat encara no s’han actualitzat al nou sistema de classificacions. A veure si algú m’aclareix la relació entre INE i Idescat, si és que existeix.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s