Recull de noticies sobre ciutats.

Avui ha tingut lloc el ‘I Encuentro Internacional de Arquitectura y Filosofía’ a la Universidad Europea de Madrid. La trobada posa en contacte a arquitectes i filòsofs per reflexionar sobre la ciutat i la metròpoli. Segons la notícia recollida per Público, es torna a la parcel·lació dels espais amb centre i perifèria. Podeu trobar els detalls de tota la notícia aquí

Mentrestant a El País publiquen un interessant reportatge sobre la primera ciutat completament sostenible, que s’ha desenvolupat, com no, a un país nòrdic, Suècia. Es tracta de ‘Symbiocity’ que, de fet, és un barri d’Estocolm. Tot i que soni molt emocionant, un cop repassem l’article veiem que el projecte no és per tirar cohets:

Con el apoyo del Gobierno sueco y la colaboración de más de un centenar de empresas, SymbioCity ha empezado a dar resultados. En menos de cinco años, el impacto medioambiental se ha reducido en más de un 50%. La clave ha sido un pormenorizado estudio de las sinergias. Por un lado se han aprovechado las distintas fuentes de energía natural. La solar, por medio de paneles integrados en cada vivienda; la eólica, con un parque de molinos de viento; y la hidráulica, como parte del diseño del espacio a través de canales que recogen el agua de lluvia y la llevan por toda la ciudad.

Por otro, se ha definido una cadena de tratamiento de residuos a largo plazo. De este modo, por ejemplo, “la basura orgánica de cada hogar se recicla en biosólidos que más tarde servirán de abono para las plantas. De estas plantaciones se extraerá biofuel que, después de su tratamiento, volverá a la casa transformado en energía calorífica y electricidad en tan sólo unos meses”, explica Freudenthal. El consumo de agua también se ha reducido. Frente a los 200 litros al día que suele consumir una persona, el rango actual se sitúa entre los 100 y los 150 litros, aunque la tendencia es bajar este margen aún más.

Perquè us feu una idea, a Barcelona durant la sequera ja vam reduir el consum d’aigua fins al voltant dels 100 litres per habitant, una xifra realment baixa, i sense tenir instal·lacions especialment noves o eficients (Recordeu la supercanyeria que perdia milers de litres al dia?). Total, tot i que la iniciativa és fantàstica, cal posar-la en el seu context, i veure les seves limitacions. La notícia completa, aquí

Advertisements

2 Comments

 1. Marcus!!!!! El nostre nen s’ha fet gran i té un domini propi! 😀 Com mola!!!!

  Comentaris festius a part, he llegit aquesta notícia de Suècia, i m’ha fet pensar. En primer lloc, estar clar que, les persones, quan ens hi posem i canviem els nostres hàbits de nen malcriat, juguem un paper molt important. Quan tothom es va acollonir amb la sequera, la reducció d’ús d’aigua a Barcelona va ser, com tu dius, espectacular. M’agradaria, però, veure què passa ara. Perquè el que no funciona és ser ecologista només quan el llop està a punt de menjar-se les ovelles.

  La diferència entre els suecs i nosaltres és aquesta. D’estalviar en sabem tots, però els s’ho prenen com a mode de vida a llarg termini, i nosaltres com a reacció a un moment concret en què ens va entrar el pànic. Ara que ja ha plogut, tornem a omplir les piscines… Tot i que el model d’Estocolm no sembli super espectacular, per mi l’important és, que en algun lloc, ciutadans, ajuntament i govern han estat d’acord, tots plegats, en què cal canviar d’hàbits, i que cal fer-ho ja.

  Gaudeix d’Uppsala i de Stockholm, per cert. A veure si pots passejar per aquest barri 😉

  Reply

 2. Potse el més sorprenent és que en realitat, no tenen cap necessitat d’estalviar aigua, i tot i així s’hi posen. Això no passaria mai aquí.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s