El que podria haver estat i no és

El Poblenou havia de ser un barri d’usos mixtes al vell mig del districte de la innovació de Barcelona. Durant el periode de frenesí constructor, els especuladors es van afanyar a practicar el mobbing immobiliari a la gent gran que vivia en els pisos (mal) construits a principis de segle. Aquests pisos s’havien construit per a acollir a les masses obreres que havien de nodrir les fàbriques de Barcelona i ningú havia fet cas d’aquest racó de ciutat brut i abandonat, on vivien les ‘classes perilloses’. Pero la reforma urbana ho va canviar tot, i el districte es va convertir en una oportunitat de negoci en un context on el capital privat tenia mans molt lliures per a fer el que li semblés. En molts casos, les casetes i els pisos baixos van ser ensorrats i van apareixer flamants noves promocions que gaudien de beneficis especials a canvi d’estalviar diners públics en dierents partides com la reurbanització dels carrers.

Després de l’esclat de la bombolla immobiliaria, molts dels edificis han quedat a mig construir. Se’n poden veure varis al carrer de Marià Aguiló, o al costat del mercat de la Unió. Com si es tractés d’un exèrcit vençut, el sector de la construcció es va retirant del barri i queden només uns esquelets fantasmagòrics dels edificis que haurien pogut ser però no són. Pel camí han destruit edificis i han expulsat gent de les seves cases. Així el barri ha canviat edificis vells per ‘no edificis’. Però els especuladors tornaran, només estan agafant forces, arraulits al voltant dels pocs fons que els queden i buscant com capejar el temporal fins que vinguin temps millors on puguin tornar a fer de les seves. Cal estar alerta.

Advertisements

One Comment

  1. Trobo aquesta denúncia molt interessant, i ben formulada, a part d’extensible a molts d’altres territoris.
    Seria interessant veure que el sector públic n’aprèn d’aquesta experiència, i s’ocupa en regular les garanties d’assoliment d’allò que el privat ofereix com a benefici per a tots els públics.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s