Aturar les obres de la sagrada família

Sagrada FamiliaAhir es va celebrar un debat al FAD que va girar al voltant de la situació de l’obra de Gaudí. Entre diferents temes, destaca la situació de la Sagrada Família, obra inacabada de Gaudí que encara continua en construcció. A la web del FAD es pot trobar el manifest Gaudí en Alerta Roja que diu el següent sobre la Sagrada Família:

La continuació de les obres de la Sagrada Família ha estat un tema recurrent i reiteradament debatut ja des dels primers manifestos signats per Le Corbusier, Gropius, Pevsner, etc. en contra de continuar-les. Sense un projecte d’acabament definit, amb un plantejament estructural totalment contrari a l’establert per Gaudí i sense cap respecte per la seva obra, les obres de la continuació han donat lloc, al llarg dels anys, a un seguit de greuges sistemàticament. Avui ja no se sap, ni es fa saber a ningú, on comença i on acaba l’obra de l’autor, mort abans de veure-la finalitzada. El que sobresurt és la mediocritat d’un grup de tècnics i promotors que, en el millor dels casos carregats de bona fe però submergits en un paternalisme anacrònic, utilitzen Gaudí, una vegada més, per llegar la seva empremta personal en detriment de l’obra original, deixada magníficament inacabada.

Ha passat massa temps des que el franquisme va engegar aquesta maquinària perversa. Per tant, denunciem els fets següents:

1. L’incompliment de les mínimes lleis democràtiques.

2. L’execució de l’obra sense cap permís municipal.

3. La despesa per construir un temple expiatori avui tan allunyat del pensament contemporani i sobretot quan a la nostra ciutat hi ha prioritats més urgents.

4. La pretensió d’una institució religiosa i privada d’expropiar la via pública i una illa de l’Eixample i d’aturar la construcció d’una infraestructura tan important com és el tren d’alta velocitat amb l’excusa de continuar explotant interessos que no corresponen als d’una nació laica i que, a més a més, atempten contra la ciutadania.

Jo no podria haver-ho expressat millor. En resum crec que en aquest manifest s’exposen raons prou importants com per a plantejar-s’ho. Jo n’afegeixo una altra: no es tracta només d’expropiar una illa de l’eixample sinó de modificar-la, donat que un cop acabada la catedral es menjaria part del Carrer Mallorca, segons tinc entès. A més, la sagrada família està allunyada de la resta del conjunt monumental i històric de la ciutat i la visita constant de turistes repercuteix poc al barri.

Crec que replantejar-se la qüestió de la memòria històrica implica també fer un repàs al status quo actual, i si el temple de la sagrada familia gaudeix del privilegi de seguir-se construint tot i no tenir permís municipal i paralitzar obres que han decidit els poders públics és degut al poder que l’església catòlica i la burgesia conservadora ha tingut en aquest país durant quaranta anys. Ja va sent hora que fem net.

Aquí trobareu la cobertura que en fa El País on explica la postura d’Oriol Bohigas i la ineresantísima revelació de que la família Maragall està al patronat de la sagrada família. Ja veieu que a l’església li és igual qui mani, sempre es casa amb el poder. Aquí la versió del AVUI

Advertisements

2 Comments

 1. Bona tarda Marc.
  Interessants reflexions recollides i fetes al voltant del senyor Gaudí i la seva obra. Veig que has recollit alguns articles amb opinions molt diverses. Com és habitual, tants caps tants barrets.
  Jo vaig tenir com a professors els nombrats als articles senyor Josep Lluís González (construcció) y al senyor Lahuerta (composicó) ja enfrentats aleshores arran la reconstrucció de La Cripta duta a terme pel primer.
  Tot i que conec força bé el cas de La Cripta, no em veig amb cor d’opinar sobre on es troba el llindar entre una intervenció necesserària i la pèrdua de l’autenticitat.
  Ídem amb la Sagrada família. Tot i que aquí opinaria més com a ciutadà perquè el meu desconeixement és gran.
  Tot i així se’m plantegen, com m’acostuma a passar, alguns dubtes davant les denúncies del col·lectiu (amb aquest nom tan poc buscat) i que tanta gent subscriu entre quals sembla que t’hi trobes.
  Incompliment de les lleis democràtiques? Tot i ser una afirmació inadmissiblament ambigua, suposem que entenc a què es refereix. Algú pot acotar el sufragi?
  L’execució de l’obra sense un permís d’obres. Admnistrativament irrellevant, tot i que sobre aquest punt el Bohigas fa una bona observació a l’article http://www.e-barcelona.org/index.php?name=News&file=article&sid=8512. No puc estar més d’acord amb ell.
  Sobre el tercer punt, m’ha semblat entendre que les obres es sufragaven amb els diners de les entrades no? Això no és capital privat? La repercusió al barri és dificil de valorar. Prova a treure’ls-hi.
  D’altra banda estic d’acord amb el quart punt on es podria entendre inclosa la teva observació final, doncs el carrer Mallorca sembla ser la via pública a que fa referència.
  Per últim em sembla potser massa agoserat la afirmació de l’existència de la omnipresent mà negra, que en aquest cas ve des de la memòria històrica en forma d’església catòlica i burgesia conservadora (això últim ho dius pel Maragall?).
  Quasi sembla un discurs de consciència de classe.

  Estaria d’acord en que el poder de la voluntat política és excessiu en aquest cas com en tants d’altres. No tinc cap simpatia per l’ex president.

  Espero no haver-te avorrit massa i et felicito pel bloc (la neu m’ha impressionat), seriosament t’ho dic. Està molt bé que facis aquests reculls i hi posis la teva per a generar més debat. A partir d’ara procuraré anar polemitzant amb tu més sovint (si vols, clar).

  El teu divergent company,

  Ignasi

  Reply

  1. Caram, ara m’he quedat impressionat. No sabia ni que existís un debat sobre Gaudí i em va semblar interessant reflectir-lo. Com sol passar amb els manifestos, no estic d’acord al 100 per cent amb el manifest del FAD i no conec els detalls del debat en termes artístics o arquitectònics, però em va semblar interessant prendre-hi partit. Plantejant-se el tema des d’un punt de vista de ciutadania potser el més interessant és que es formuli un debat i que la sagrada família no sigui un tòtem inamovible, sobretot ara que s’està discutint el model de ciutat i la importància que ha de tenir i tindrà el turisme. Per últim (per no abundar en el tema més, que ja hi haurà altres ocasions), considero que és fonamental el fet que el que es construeixi sene permisos sigui una església i no una altra cosa. En tot cas potser la podrien acabar (o no)i fer-ne un museu o alguna cosa així, però pensar que és un equipament que utilitzaran una minoria catòlica practicant em fa ràbia.
   Per últim un altre tema per la polèmica. Ara que viuré al litoral de Barcelona potser penjo pancartes de que no volem l’ave per allà. Visca la cultura del NIMBY!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s