Crisi… d’idees

Fa uns dies parlàvem sobre la crisi del capitalisme i sobre relectures del keynesianisme. La intenció dels màxims mandataris mundials de fer un nou Bretton Woods o “refundar el capitalisme” tal i com diu Sarkozy, mostra que hi ha una certa crisi de les idees neoliberals que han governat l’economia en els darrers anys. Joaquín Estefanía ho deia clarament en un interessant article publicat ahir a El País:

Otra víctima de la crisis es una forma de entender el mundo, un modo de pensar que se identifica ampliamente con la ideología neoliberal. La máxima acuñada por la revolución conservadora de Margaret Tatcher i Ronald Reagan, que ha durado un cuarto de siglo, de que el Estado es el problema y no la solución ha saltado hecha trizas en cuanto ha acumulado las dificultades

D’altra banda, el que va ser totpoderós de la reserva federal nord-americana, Alan Greenspan, va declarar recentment que es va equivocar parcialment quan va fomentar la desregulació del mercat de crèdit. Aquesta desregulació  va permetre salvar la crisi de les punt com a principis de la dècada però ha portat a una crisi encara pitjor ara. A l’altra banda del ring, trobem a Esperanza Aguirre, infatigable, que diu que la culpa de la crisi és l’excés de regulació. Conseqüentment segueix amb una onada privatitzadora sobre la comunitat de Madrid que serà interessant analitzar. La batalla ideològica està servida, tot iq ue els ideòlegs del lliure mercat sembla que es baten en retirada. Fins i tot Bush, com aquell que sap que ha perdut la partida i vol minimitzar els danys, adverteix que “el lliure mercat és la millor manera de crear creixement econòmic”, o sigui, “val, va, regulem, però no us passeu”. 

Diu Neil Brenner que la imposició del neoliberalisme va tardar deu anys, fins que a finals dels setanta va ser hegemònic. Assistim ara a una crisi d’aquest paradigma però està per veure quina alternativa s’hi organitza. De moment Keynes està en boca dels perodistes i els “líders d’opinió”, caldrà esperar a veure què surt d’aquest nou ‘Bretton Woods’ i de qui hi podrà participar i qui no.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s