Ciutats pre-colombines sostenibles

Recentment els mitjans de comunicació s’han fet ressò del descobriment d’antigues ciutats a l’Amazonia profunda on van viure milers de persones fins l’arribada dels europeus a partir del segle XVI. El descobriment l’ha dut a terme Michel Heckenberger de la universitat de Florida. Els titulars de la premsa destaquen que aquestes ciutats eren sostenibles, és a dir, no destruïen el medi sinó que s’hi integraven. Es tractava d’una gran ciutat amb carreteres i camins que connectaven els llocs de residència amb els espais públics on destacava una gran plaça central:

Los investigadores han descubierto que los asentamientos se distribuyeron en pequeños pueblos de 100 a 150 hectáreas, en los que vivían unas 2.500 personas, y que se ubican en el terreno formando una estructura de galaxia en espiral. Las poblaciones se comunicaban con una red de caminos, ya que contaban con una estructura social similar y con una economía y tecnología compartida, pero con una organización política independiente. La disposición de estas comunidades forestales era más dispersa y menos centralizada que en Egipto o Mesopotamia. (Llegit a Público)

Com ja vaig apuntar en un post anterior, des d’occident som incapaços de reconèixer que les civilitzacions precolombines van ser capaces d’articular l’organització de milers de persones sense agredir la natura. No es tracava de que fóssin bons perquè si. Jo crec que segurament van descobrir molt abans que nosaltres (que encara no ho hem admès col·lectivament, i no actuem en conseqüència) que els seus ecosistemes eren tan fràgils que no soportarien una agressió. En aquest sentit eren conscients també del desastre humà que significaria alterar l’ecosistema. I com deia en el meu anterior post, les riuades i la desertització dels camps de cultiu són fenòmens estrictament ocidentals. És el que passa quan vas a un lloc i imposes la teva cultura a sang i foc sense tenir en compte que la de l’altre igual tenia coses positives. Sigui com sigui, intenteu repensar la idea que teniu de ciutats antigues si només hi incloïeu les ciutats Gregues i de la conca mediterrània. Va existir un altre llegat, però el vam destruïr.

Advertisements

3 Comments

 1. Ara em ve el cap un llibre que es diu “Veus que s’apaguen” que, entre d’altres coses, insisteix en això, i en com fins i tot algunes ONG han fet més mal que bé pretenent importar models agrícoles europeus a aquestes terres. El llibre diu que si un sistema ha permès fer sobreviure els indígenes milers d’anys en un ecosistema determinat és perquè sens dubte és el més adequat per aquell ecosistema concret.

  Reply

 2. Comentari crític: no creus que si les ciutats precolombines hagueren disposat del motor diesel hagueren segut igual de sostenibles que les actuals? En definitiva, això no seria una discussió soobre el materialisme històric? 😛
  I segona qüestió…. les riuades no són un fenòmen occidental… almenys el Nil es defineix per les riuades: “Un dels noms del país en egipci antic és Kemet (kṃt), que significa “terra negra” (de kem, “negre”), i fa referència als dipòsits fèrtils negres de les inundacions periòdiques del riu Nil, i en oposició a la paraula deshret (dšṛt), que significa “terra vermella”, en referència al desert. “

  Reply

 3. Xarxes, no vull idealitzar els indigenes. En efecte penso com tu, si tinguéssin el motor diesel haguessin fet el mateix… a no ser que haguéssin estat capaços de mirar a mig termini i veure que es carregarien el que els donava de menjar. Pel que fa a les riuades, em referia a un tipus de riuades controlades pels indígenes i que van ignorar els occidentals. Com si algú “més civilitzat” arribés al nostre país i es carregués les preses dels rius, vamos… Molt interesant la referència al Nil i a Egipte. M’agrada l’etimologia!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s