Letonia, capital: Riga

Ahir vaig tornar de Riga. Fins que no hi he estat no he après que la capital de Letonia és Riga i no Tallin, que és capital d’Estonia La ciutat va ser una ciutat hanseàtica on va aparèixer amb força la burgesia i on es va concentrar el comerç. Al segle XVII va ser part del regne de Suècia però aviat va ser conquerida pels Tsars russos. Durant el segle XX el país va ser independent, va ser ocupat pels soviètics, pels nazis i després altre cop pels soviètics, fins que finalment va esdevenir independent altra vegada.

La ciutat té un fort component modernista i burgès. Els edificis d’Art Noveau estan per tot arreu del centre que també es caracteritza per grans carrers. Moltes cases estan sent rehabilitades i hi ha molts edificis de fusta combinats amb grans edificis on les escultures no hi falten. Com que la ciutat no va tenir especulació urbanística durant 70 anys, conserva grans parcs i jardins al bell mig del cas històric. Tot i que la ciutat està situada al costat d’un riu, sembla viure-hi d’esquena. Ara hi ha un pla de reforma urbanística que pretén regenerar l’antic port de la ciutat i convertir-lo en un barri creatiu. El projecte comporta la regeneració urbana de 36 hectarees on hi haurà 65.000 persones vivint i 80.000 llocs de treball segons els càlculs dels promotors. Em va sorprendre la forma de planificar: tenen un equip d’experts en les ciències socials per tal de saber com voldrà viure la gent al 2020! Molt soviètic si un s’hi para a pensar. La iniciativa sembla com el 22@ però mal planificat i de menor escala. 

Em va sorprendre la forma de planificar: tenen un equip d’experts en les ciències socials per tal de saber com voldrà viure la gent al 2020! Molt soviètic si un s’hi para a pensar. El problema dels països de l’Est (que ja vam poder comprovar l’equip de l’ACRE a Sofia) és la desconfiança total en les institucions públiques i la creença que el mercat ho arreglarà tot.

A tall d’exemple una conversa sobre la seva relació amb l’ajuntament de Riga amb l’individu que ens presentava el projecte:

 

      “L’ajuntament col·labora i controla el projecte”

      P: “i com és la vostra relació? què no us han deixat fer?”

      R: “podem fer tot el que volguem”

El que cal és una combinació d’Estat i mercat on el primer controli el segon, i sobretot, una societat civil exigent i activa que freni els excessos especulatius i que participi en la presa de decisions. I això, diria que no ho tenen (potser m’equivoco).

 

La nit i el dia a Riga

Riga està molt amunt (mireu-ho en un mapa). A les onze de la nit encara és de dia i a les 3:30 de la nit ja torna a sortir el sol. La primera nit a l’hotel vaig oblidar-me de baixar la persiana i va ser horrorós… una foto de la posta de sol que no arribava mai:

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s