Bolonya i les universitats

L’anomenat procés de Bolonya portarà canvis a les universitats que bona part dels estudiants i dels professors rebutgen. El discurs contra aquest rebuig es basa en la idea que el procés de Bolonya és una operació encoberta de privatització del sistema universitari europeu per a fer-lo més similar a l’ameriicà, on hi haurà graus i màsters més adaptats a les necessitats del mercat laboral local al qual les universitats s’hauran d’adaptar. El problema més gran d’aquest programa de reforma el troben les humanitats, que tenen un futur incert davant d’una necessària adaptació al mercat de treball. La sociologia és una de les disciplines amb més sortida dins de les carreres “de lletres” però no es pot comparar amb la sortida de qualsevol altra carrera “de ciències”, o almenys aquesta és la percepció que tenim els sociòlegs. El cas és que per bé o per mal, també es veurà afectada per aquest perill d’adaptació als mercats laborals. Ara bé, abans de criticar un procés de reforma i voler mantenir la situació present, cal fer una anàlisi crítica del món universitari actual, per veure quina de les opcions preferim. I la realitat és molt dura. En termes generals, la productivitat dins el món universitari és molt baixa, amb un professorat que fa escassa investigació i que es recolza en la explotació de la figura del becari. L’estructura organitzativa del món universitari es converteix així en un sistema que per una banda és gremial (hi ha mestres i aprenenents, grups enfrontats i un complex sistema de prestigi social a cada universitat), i per l’altra respon a l’estructura d’explotació capitalista: els propietaris dels mitjans de producció (de coneixement) contracten de la forma més beneficiosa per a ells (la beca) a una sèrie de treballadors que tenen escassos drets laborals. Les dues dimensions s’entrellaçen i fan l’esquema més complicat: l’estructura gremial genera complicitats de grup i voluntat per part dels explotats de mantenir l’estructura vigent, passant de ser aprenents a mestres.

En aquest context, qualsevol canvi produeix grans resistències. Sens dubte Bolonya no solucionarà aquests problemes, i possiblement endureixi les condicions de treball de molts investgidors i investigadores sense plaça fixa. Però no ens podem limitar a dir que no volem el procés sota el tòpic de la universitat pública i de qualitat. Com a estudiants hauriem d’exigir de la institució universitaria un ensenyament de qualitat, és a dir que exigeixi un esforç als estudiants i que la carrera no sigui un passeig després del qual un no sàpiga com integrar-se al mercat laboral. Com a treballadors, s’ha d’exigir unes condicions de treball justes per a tothom i donar un bon servei a la ciutadania, oblidant els drets adquirits i que certes pràctiques siguin ben vistes, com l’explotació generalitzada o la utilització dels anys per a investigar sense fer docència com a “anys sabàtics” (així en diuen ells). Però crec que esperar aquesta autocrítica del món universitari és utòpic.

Ja m’he despatxat amb el món universitari en general, que trobo que és profundament conservador. Igual he estat molt dur. Em consta que en alguns departaments hi ha dinàmiques que no són les que jo descric, i en tot cas, parlo per vivències personals , que els meus vincles amb la universitat (mai he tingut beca) m’han permès mirar amb certa distància, diria jo. La posició és ambivalent. No es tracta d’estar a favor o en contra de Bolonya, sinó de pensar quina universitat volem i com fer-la. Deixo alguns links interessants per qui vulgui saber més del tema i que mostren diferents punts de vista.

Assemblea contra la precarietat de la UAB

Rafael Escudero Buey: Universidad y Bolonia

 

3 Comments

 1. Buuf, jo allò de Bolonia ho veig massa a prop. M’és difícil veure les avantatges tenint tants problemes amb la seva implantació sense mitjans. No crec que vingui a solucionar nada, més bé al contrari facilitarà que les universitats públiques puguin començar a fer diners abans amb els masters oficials. A la convocatòria FPU (beques predoctorals del ministeri) d’aquest any no poden demanar-la aquells que no hagin completat el master. El que vol dir que la beca no cobrirà els crèdits de docència del master que no son precisament barats (mentrestant que si cobria els de doctorat)… però clar, ara tothom haurà de fer el master i doncs no surt a compte.
  En resum, crec que s’hauria de parlar més, Bolonya ens portarà encara molts més mals de caps…

  Reply

 2. M’ha agradat moltissim lo post. Sobretot per la critica constructiva a Bolonya, tambe a la Universitat i les seues dinamiques. Des de la meua experiencia a Sociologia de la UB trobo a faltar mes contacte en la realitat del mon del treball (o postllicenciat, si ho voleu) i una formacio mes integral: la sensacio en acabar la carrera es que el que aprenc a les Tecniques d’Investigacio no te a veure en el que faig a Sociologia Rural… I la realitat actual es la contraria. Hauria d’haver mes treballs finals de carrera i treballs anuals que faigueren mostrar i dirigir els meus interessos cap a un camp propi.

  Reply

 3. És interessant veure les difrents opinions. És evident que Bolonya portarà més mals de cap a moltíssima gent, sobretot als qui no es poden finançar una carrera pel seu compte, i als que ja estan treballant en precari dins la universitat, als quals no sembla que la reforma els aporti cap avantatge. El que volia reflectir en l’article no és que el procés de Bolonya sigui necessari sinó que una reforma cap a una bona universitat pública és necesària. Bolonya no va en aquesta direcció, però tampoc la universitat pública tal i com està ara…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s