Què està passant a la cañada real de Madrid?

Alguns diaris s’han fet ressò recentment del desallotjament de campaments il·legals a la cañada real Galiana, a la perifèria de Madrid. La cañada és un antic camí per a la ramaderia de 75 metres d’ample i diversos quilòmetres de recorregut que constitueix en sí mateix una ciutat dins la ciutat. Sembla que el fenomen de les faveles no està tan lluny com semblava. L’actuació policial que es va donar el dia 19 és un intent d’eliminar edificacions autoconstruides sobre la cañada que han proliferat degut a l’eliminació progressiva d’altres poblats. La concentració de gent ha pujat fins a quaranta mil persones, segons dades de Público.

foto de El Pa�s de la cañada realLa gestió de les ciutats ha comportat sempre amagar la seva pobresa i les seves classes no desitjables. Els barris on s’han concentrat les classes perilloses han estat ignorats i sovint transformats en barris ‘més habitables’ sota l’excusa del sanejament urbà i el progrés. Jordi Hereu deia que l’enderrocament de les cases barates al Bon Pastor és ‘una conseqüència lògica del procés, ningú pot parar la transformació’. La contrapartida és que els expulsats es neguen a desaparèixer i van a d’altres llocs on, a falta d’altres possibilitats, tornen a construir les seves barraques on viure. Així es dóna un procés d’expulsió i recolocació dels pobres que són considerats com a font de problemes. El que hi ha en el fons, és una negativa a reconèixer les conseqüències nefastes dels nostres modes de vida i que ens podriem trobar a diari pel carrer.

A una altra escala és el mateix que feia la burgesia del segle XIX quan es tancava en els seus barris i considerava el poblenou un barri perillós i ple de malfactors. En realitat, estava ple de pobres, entre els que hi havia (és clar) delinqüents. Per la cañada circulen 4500 camions diaris que han matat a 11 nens en tres anys per falta de semàfors i equipaments. Caldria que l’ajuntament de Madrid es prengués seriosament que té una part de la ciutat amb un problema, i que la solució no és tirar-la a terra.

Advertisements

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s