Expo Zaragoza 2008: l’intent de pujar en l’escala global de ciutats.

Falta un any per la inauguració de la Expo de Zaragoza basada en la cultura de l’aigua (serà al desembre de 2008). La ciutat es prepara per fer un salt qualitatiu dins la jerarquia de ciutats europees i, en certa mesura, posar-se en el mapa de ciutats. Des de fa anys, els Jocs Olímpics, les Exposicions universals i les capitalitats culturals serveixen per a atraure inversions i visitants a les ciutats, a la vegada que se’ls dóna la possibilitat de cridar l’atenció sobre la seva renovació. Aquest tipus d’esdeveniments permet també una reestructuració urbana. A Barcelona tenim una llarga tradició des del segle XIX: l’exposició universal de 1888, la de 1929, el congrés eucarístic de 1952, els Jocs Olímpics, i el Fòrum de les cultures de 2004.

 

Zaragoza vol aprofitar la seva recuperada connectivitat entre Madrid i Barcelona via AVE amb uan empenta decisiva en termes de reestructuració urbana. El complex de la exposició pretén ‘obrir la ciutat al riu’ de forma similar a com Barcelona va recuperar el front litoral amb els Jocs Olímpics. No obstant, on trobem més paral·lelismes és entre l’expo de Zaragoza i el Fòrum de les cultures de Barcelona. Els dos esdeveniments es basen en temes d’importància creixent, la multiculturalitat per una banda i la sostenibilitat per l’altra, sense que es generin debats que qüestionin els paradigmes dominants sobre aquests temes. Manuel Delgado va posar el títol de ‘feixisme postmodern’ a aquest tipus de pràctiques discursives en les quals hi ha un discurs benintencionat que legitima les pràctiques de desenvolupament capitalista a la ciutat. Cal afegir, a més, que aquests discursos provenen dels moviments socials transformadors i són apropiats i adaptats per les elits polítiques i econòmiques. En el cas del fòrum, per exemple, l’assalt a les instal·lacions per part dels moviments socials va ser saludat per megafonia amb un ‘ i aquí estan els nostres amics anitfòrum!’ en una clara apropiació, fins i tot, del discurs més inapropiable de tots.

 

A Zaragoza està passant quelcom similar. El moviment ecologista ha criticat amb duresa la suposada sostenibilitat del conjunt del desenvolupament urbà que s’està duent a terme (més info aquí), i que el riu sigui navegable. Però des del punt de vista de la classe política, això importa poc perquè si l’estratègia té èxit, Zaragoza es situarà en una ciutat atractiva per als negocis i la població qualificada. De fet, el recinte de la exposició es convertirà després en un parc empresarial d’última generació… Cal preguntar-se si tot això revertirà de forma positiva en els habitants de la ciutat o si, per contra, passarà com a Barcelona, on els interessos de la ciutat definits per les seves elits polítiques i econòmiques, ha xocat amb les necessitats dels seus habitants.

Advertisements

3 Comments

  1. Ei, interessant el debat! A mi sobretot m’ha agradat escoltar la polèmica sobre la navegabilitat de l’Ebre per a l’Expo. De bon principi a mi em pareix una idea positiva aprofitar el riu. La major part de les ciutats que tenen rius, veig que posen als guiris a voltar en varqueta (en la meua llista reduïda (i recent) d’estades hi ha riu i varcus arreu: Berlin, Sevilla, Budapest… I no haig profunditzat en los arguments en contra, però hi ha gent que s’oposa a la navegabilitat http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=navegabilidad+puente+piedra+zaragoza
    Per què? És similar a les crítiques per l’energia eòlica? Possiblement me falten arguments, però actualment puc triar entre energia tèrmica, nuclear, hidràulica o eòlica…. poques opcions per a triar tenim. Vaig a veure si algun saragossà opine sobre el tema

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s