Jornades sobre les perifèries Urbanes

Aquests dies (avui i demà) s’estan fent a la Universitat de Barcelona les Jornades sobre les perifèries urbanes i l’urbanisme dispers. Ahir va haver-hi una activitat paral·lela consistent en el taller de Joves investigadores i investigadors, on un servidor va anar a presentar la seva tesi, enganyat per la Montse, organitzadora de l’acte que per un casual és companya de feina al projecte ACRE i amiga.

A la jornada tothom va anar a explicar la seva recerca en la tesi o en el seu grup d’investigació. Tot i que va haver-hi contribucions interessants (com la de l’equip de Madrid, que va presentar a grans trets les seves línies de recerca i les seves tesis), l’enfocament des de diferents disciplines sense tenir en compte les altres va jugar en contra de tots plegats. Les presentacions dels treballs de geògrafs se’m van fer profundamentavorrides. Els treballs dels geògrafs es basen sovint en establir representacions gràfiques sobre mapes a partir de dades recollides (mobilitat, canvis demogràfics, mercat de l’habitatge etc.) a partir del programa GIS. Amb la representació gràfica descriuen el territori tipus “sembla que al litoral hi ha més concentració” o “al pirineu veiem que hi ha gent que s’identifica amb Barcelona”. Des del meu punt de vista el treball és molt descriptiu i sovint no aporta una explicació profunda. Tot i així s’ha de reconèixer la gran utilitat d’aquest tipus de descripció gràfica que tots hauriem d’incloure en un treball de ciències socials que tingui en compte la perspectiva territorial. Per tant, una vegada més, crec que la multidisplinarietat, quan cadascú aporta el que sap pot significar un salt qualitatiu en la recerca.

El fet que cadascú provingui del seu món i no integri elements d’altres disciplines fa que aquests tallers es converteixin sovint en un acte on uns no escolten als altres per falta de coneixement i interès. Però ja està bé que hi siguin, és un primer pas. Al final del taller el professor Quim Sempere ens va il·luminar, com sempre, amb la seva visió sobre la ciutat i el medi ambient.

Un exemple de com és el GIS

A la foto, un exemple de funcionament del GIS. Jo no el sé fer anar, però estaria bé…

PS: Se’m havia oblidat de posar-ho abans: el powerpoint de la meva presentació d’ahir, per a qui li pugui interessar.

Innovació econòmica i social en dues regions metropolitanes europees

Advertisements

5 Comments

 1. Ei, i no vas avisar? No crec que haguera trobat lo moment de vindre, però si que tinc moltes ganes d’escoltar “de què va la teua recerca” i poder intercanviar idees. Ja saps que sempre val la pena

  Reply

 2. Ahir vaig prendre consciència que el bloc està per a aquestes coses. A partir d’ara el faré servir més regularment per posar aquesta mena d’anuncis… sento no haver avisat. He afegit el Powerpoint (cutre) per si algú vol veure una mica el que vaig presentar.

  Reply

 3. Molt bona idea. Fixa’t que si mantens este ritme i este estil de comentaris unes setmanes la cosa anirà a més. Ens interessa el científic, i la persona 😉

  Reply

 4. Però què cabronasso! Barcelona vs. Berlín. Però que cabronasssssso! Així ja es pot fer sociologia urbana. Em convidaràs?
  Ei, del power point podries explicar què és això de
  Barcelona: el pacte per la Ocupació del Vallès Occidental
  Berlín: el pacte per la Ocupació de Neukoln
  Al pròxim post?
  PS: I posa-hi una mica de color a la presentació 😉

  Reply

 5. Hola! El món és molt petit, jo crec que conec (indirectament) a aquesta gent de Madrid de la que parles, són de la Complutense, no? Ja t’explicarè el vincle 😉 . Ara entenc perquè estaves tan perdut aquests darrers dies!
  A mi m’agradaria saber fer servir el GIS, em fa gràcia allò d’anar possant capes d’informació una darrera l’altra sobre un planòl… però clar, és com tot no ets pots deixar només seduïr pels gràfics i colorins!

  Un petó!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s