Les ciutats globals i la posició de Barcelona

És Barcelona una ‘ciutat global’? Si mirem el discurs de la classe política Barcelona és una ciutat puntera que juga un paper com el de Londres o París. A l’hora d’analitzar les competències, el creixement econòmic o les infrastructures de transport es fa servir sovint una comparació amb d’altres ciutats importants europees. Però comparar Barcelona amb Londres o París és un error sovint malintencionat. Ens agradi o no, Barcelona no juga a la mateixa divisió que les grans ciutats europees. Comparant el nombre d’habitants, la importància política i econòmica de les grans ciutats es pot veure uqe Barcelona amb 4,4 milions d’habitants, no es pot comparar amb la regió metropolitana de Londres que compta amb uns 15 milions d’habitants o París, al voltant dels 10. Tot i que no posaré dades, el volum econòmic encara deixa la situació més clara.Tal i com diu Saskia Sassen, només hi ha unes poques ciutats verdaderament globals a escala planetària: Tokio, Londres, Nova York i Frankfurt son les més importants, convertint-se en els centres econòmics globals a partir dels quals circula el capital financer. Barcelona juga un paper molt important dins el seu àmbit regional (Europa) però no pot ser considerada una ciutat global en el sentit de ciutat internacional. En aquest sentit, la pugna perquè hi hagi vols internacionals a Barcelona és estèril donat que els vols internacionals es concentren cada vegada més en torn a les ciutats globals (Londres i Frankfurt a Europa i en menor mesura París).  A escala planetària, sóm una ciutat de segona divisió. I per si encara no havia quedat clar, la culpa  no és ‘de Madrid’.(Aquest post me’l va inspirar la Dafne, o sigui que va dedicat a ella en agraïment )  

Advertisements

3 Comments

 1. Aquí m’agrade, entrant en temes polèmics 😉

  Però crec que el debat sí que necessite incorporar Madrid en lo debat. Perquè, ja saps que en sé poc sobre estos temes “nacionals”, però, Madrid se mereix vols internacionals, doncs? Si no ho tinc mal entés, la lluita està entre concentrar els vols internacionals a Madrid o lluitar per què Barcelona tingue vols internacionals. I aquí, com sempre, la cultura centralitzadora diu “tots a Madrid”.

  Reply

 2. D’acord, parlem de Madrid. Com a capital d’Estat, Madrid s’ha quedat principalment com a seu financera espanyola, és a dir, com a punt d’entrada i sortida de capitals financers. Barcelona, en canvi, ha continuat essent la principal exportadora de productes de l’Estat i el seu mercat natural ha estat Europa. Ara està començant a exportar béns i serveis densos en tecnologia.
  Així doncs, les dues ciutats s’han “repartit” els papers, i no puc negar que els polítics han tingut un paper important en que Madrid hagi estat potenciada i hagi passat per davant de Barcelona en alguns temes com la localització de grans empreses.
  El problema amb els aeroports va un pas més enllà perquè la seva gestió s’entén, des d’AENA, com un sistema unitari i nacional que es complementa. Això és un error perquè el que competeix a escala global avui dia són ciutats i no països. I el que vull dir és que independentment d’AENA, la tendència global és que només unes poques ciutats tindran vols internacionals. En uns anys no estarem passant per Madrid sinó per Londres per anar a Nova York.

  Reply

 3. Jo crec que sobretot Barcelona s’ha convertit en una marca a nivell internacional. Com un objecte (modern, cosmpòlita, diversa, europea, vanguardista…) I en aquest sentit sí que va per davant de Madrid, però es tracta (segons la meva opinió) sobretot d’una imatge, d’un logotipo, més que d’una realitat. Més que una ciutat això cada vegada s’assembla més a un aparador o simplement un anunci.

  Barcelona és una botiga! 😛

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s