Regeneració integral de Barris: El cas de les faveles de Rio de Janeiro

Fa pocs dies vaig poder assistir a la trobada de la comissió sobre regeneració integral de barris de l’associació Metropolis. Metropolis és una associació que agrupa a 90 grans ciutats i governs metropolitans que té per objectiu la transferència de coneixements i experiències Aixa com l’assistència tècnica i l’anticipació i estudi de l’evolució de les grans ciutats. A la taula rodona de la comissió sobre regeneració integral de barris es van poder sentir diversos casos, entre els quals descataré el de les faveles de Rio de Janeiro. El projecte de regeneració urbana dels assentaments de Rio de Janeiro es basa en cinc postulats:

  • Mantenir l’habitatge
  • Complementar i reconfigurar l’estructura urbana
  • Introduir els valors de la ciutat formal als assentaments
  • Fomentar la participació ciutadana
  • Resoldre i minimitzar els riscos físics i ambientals

El primer pas que es va donar és la pavimentació i creació de carrers, de manera que els diferents habitants tenen una adreça, cosa que fomenta la identitat. La pavimentació a més, permet que determinats serveis com la recollida d’escombraries o el transport públic siguin possibles. També es crea un sistema de clavegueram amb el conseqüent increment de salut i la reducció de malalties. A la vegada, es donen títols de propietat als habitants de les llars cosa que els permet guanyar drets i accedir a nous recursos. Una segona via d’obtenir drets és a través de programes de foment de la participació ciutadana. D’altra banda s’ha procurat multiplicar els usos d’aquestes barriades: l’ajuntament ha treballat amb empreses per crear ocupació i infrastructures a la vegada que s’han creat serveis com escoles bressol perquè les dones puguin accedir al mercat de treball amb facilitat.

El programa, però, va ser criticat durant el debat per no afrontar el problema de la violència a les faveles i el control que grups armats paramilitars exerceixen sobre la població. La ponent va defensar el programa afirmant que aquest assumpte és massa gran per fer-hi front des de l’ajuntament i que és l’exèrcit directament qui està combatent aquests grups. No obstant, la urbanització dels carrers ha comportat que aquests grups no campin impunement per la barriada ensenyant les armes. La regeneració urbana ha comportat així una major discreció de les bandes que ja no senten tan seu el territori. Ara les armes les duen amagades.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s